DANIEL KVAMMEN

26 år gamle Daniel Kvammen vokste opp i Geilo, et tettsted med 2363 innbyggere, som er mest kjent for årlige innrykk av skiturister og det faktum at togstasjonen markerer at man er omtrent midtveis på Bergensbanen.

Med debutplata Fremad i alle retninga viser Kvammen at verken alder eller hjemsted trenger å være en hindring når man skal sette til verks for å lage en imponerende helstøpt og emosjonelt ladet debutskive. Førstesingelen Du fortenar ein som meg satte tonen med like deler ungdommelig driv og bråmodent tekstinnhold. NRK P3 omfavnet for aller første gang i kanalens historie en låt sunget på klingende Geilo-dialekt. Resten av Fremad i alle retninga byr på et variert og spennende låtunivers, hvor Kvammen lar både indre demoner, hverdagsskildringer og små øyeblikk av lykke komme frem til overflaten. Eller som Daniel sier selv; «Låtane mine er stort sett samtaler med meg sjølv, om meg og dei rundt meg. Fortellingar om folk som prøvar for hardt og folk som ikke greier å holde kjeft.»

Debutalbumet ble svært godt mottatt, med blant annet terningkast 5 i Dagbladet, Aftenposten, Adresseavisen, NRK P3 og Dagsavisen.
Bare et drøyt halvt år siden Geilo-gutten albumdebuterte i mars med Fremad i alle retninga, kom Kvammen med EP-utgivelsen 1988 EP. I løpet av disse hektiske månedene, som har blant annet har inkludert A-listing i flere måneder på NRK P3 med singelen Du fortenar ein som meg, opptreden på TV2s Senkveld og glimrende anmeldelser fra et samlet, norsk pressekorps har altså Kvammen funnet tid til å lage ny musikk.

Radiosingelen Fuck deg, helsing 90-talet ble allerede uka før utgivelsesdatoen 16. september B-listet på NRK P3 og A-listet på Ordentlig radio. En selverklært «loser anthem» med arpeggiosynther og hissige gitarer er nytt terreng for Kvammen, men allerede nå kan tilbakemeldingene fra publikum tyde på at dette er en musikalsk retning han behersker med glans.

I tospann med bassist Even Ormestad (Jaga Jazzist, a-ha, Pow Pow m.fl.) har Kvammen for første gang også produsert på 1988 EP. I tillegg til Ormestad har han med seg en rekke strålende musikere i studio. Trommeslager Bendik Hovik Kjeldsberg (Marit Larsen, Bendik m.fl), David Wallumrød (Bjørn Eidsvåg, Bigbang, Thomas Dybdahl, Marit Larsen m.fl.), Martin Horntveth (Jaga Jazzist, The National Bank, Bigbang m.fl.) og gitarist Haldor Røyne er bare noen av navnene som bidrar. I tillegg har også samtidskomponist Jan Martin Smørdal stått for strykerarrangementene.

tahitifest1